dimecres, 1 de juliol del 2009

Menjant amb palillos

Seguint amb les reclamacions dels nostres exigents lectors, aquí va un resum de lo bo i millor que hem menjat aquests mesos. Tots els països que hem visitat comparteixen la deboció per l'arròs i els fideus d'arròs o blat, amb els que fan sopes o saltejats. També són un clàssic dels clàssics les verdures saltejades amb salsetes diverses i els plats agredolços. A part d'això, aquí us expliquem una mica els plats específics que hem tastat de cada país.

  • Vietnam:
    • Pho: brou de bou o gallina amb tallarines d'arròs, trocets de bou o pollastre segons pertoqui, pebre, xili, all torrat, llima i unes quantes herbes indeterminades (coriandre, enciam, soja germinada, menta... el que troben, vaja!). Es menja a qualsevol hora, típicament assegut al carrer en cadires minúscules, rotllo parvulari. Un valor segur quan estàs a Vietnam, és un plat que mai és dolent.
    • Rotllets de primavera crus: també els fan fregits, però la versió crua és boníssima i molt refrescant. Són rotllets fets amb paper d'arròs que contenen fideus d'arròs (sí, que hi farem TOT porta arròs!), pastanaga, soja, col, all tendre gambes i/o porc i les herbes de rigor (les que han sobrat de fer el pho). Es suca en una salsa agredolça i més o menys picant segons la pietat del cuiner.
    • Banh Xeo, que ja va tenir el seu post a part.
  • Cambodja:
    • Amok: el plat nacional. Una mena d'estofat, tipus curry però amb unes espècies diferents i amb fulla de plataner. Normalment es serveix dins una closca de coco. Pot ser de peix, verdures o pollastre. Molt bo.
    • Lok Lak: vedella tallada a daus, saltejada i acompanyada dúna salsa indeterminada molt bona. S'acompanya de verdures crues (cogombre, tomàquet...) i d'arròs o patates fregides.
    • Bitxos variats: pots veure pel carrer paradetes d'escarbats, llagostes i altres insectes torrats amb xili o alguna cosa així. Nosaltres no ho vam veure (per sort!) però diuen que també mengen aranyes gegants fregides. Ho confessem: no vam tenir nassos de tastar cap insecte.
  • Laos:
    • Arròs enganxós: enlloc d'acompanyar els plats amb arròs al vapor, a Laos l'acompanyen amb arrós integral cuit també al vapor de manera que queda moooolt enganxós. Es serveix dins unes caixetes de bambú. Pot no sonar molt excitant, però la veritat és que és molt saborós. Per menjar-se'l, se n'agafa una mica amb la mà, s'aixafa una mica i es fa servir com nosaltres el pa per sucar a les salses o acompanyar els aliments.
    • Peix al vapor dins una fulla de plàtan: una mena de pastís de peix embolicat dins una fulla i cuit al vapor. No mata.
    • Laap: Amanida a base de carn picada cuita i verduretes vàries: ceba, tomàquet, cogombre... I molt picant, com no!
  • Tailàndia:
    • Pad Thai: fideus saltejats amb verduretes, ou i si vols alguna cosa de xixa que es compren a les paradetes del carrer.
    • Curris variats: dels països que hem visitat, Tailàndia és el que té més devoció pels curris. En tenen de verd, vermell, groc... Tots els que vam menjar eren boníssims.
  • Malàsia: aquí el rotllo canvia una mica, perquè és un país on es barregen moltes coses: té molta cuina xina, índia i coses pròpies del país, diferents al que hem menjat fins ara. Per ara hem menjat:
    • Rojak de fritures (perdoneu la llicència de traducció...): barreja de coses surreals fregides, tipus bunyols de peix amb colors i gustos diferents, acompanyats d'una mena de nap cru, cogombre i una salsa vermella.
    • Rojak de fruites: no confondre amb l'anterior! Això és una barreja de fruites acompanyades d'una salsa negra feta de mongetes negres i cacauets. Ens va costar una bona estona de preguntar per què els dos plats es diuen igual si són tan diferents, per entendre que "rojak" vol dir "barreja".
    • Laksa: sopa de peix fregit. La que nosaltres vam menjar era una mica sosa, cosa estranya en un país on tot pica!
    • Menjar xinès: a la foto podeu veure un dels millor àpats que hem fet aquí, en un xinès: gambes boníssimes al curry, costelles de porc amb la corresponent salsa i albergínies amb soja i carn picada. Aquestes últimes, espectaculars (ja veieu que quan vam fer la foto gairebé no en quedaven...)
Després d'aquest rotllo, la bona notícia: a Tailàndia vaig fer un curs de cuina!! Va ser un curs de dues hores on vaig aprendre només dos plats, però molt importants: rotllets de primavera estil vietnamita i verdures agredolces. Després de cuinar-ho ens ho vam menjar i no estava malament... Així que ja sabeu quins seran els nous plats estrella que cuinaré a partir d'ara! :)

5 comentaris:

  1. aiiiiiiiiiiiiiixxxxxxxxxxxxx, quina gana!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. La meva opinió:
    - Vietnam té una cuina molt bona, la passió d'aquesta gent per cuinar es nota tant amb la seva quantitat de plats sensacionals com que el menjar al carrer també és prou bo (el mític 'pho').
    - A Laos i Cambodja és molt més famosa la gana que la cuina; a part d'un parell de plats d'aquesta última, no val massa la pena.
    - A Tailàndia al principi no ens vam entusiasmar, plats massa 'políticament correctes'; però la profe de la Muntsa, cuinera del TreeHouse de KoPhaNgan, ens va fer descobrir uns curris exquisits i uns plats de verdures sensacionals.
    -Malàsia és un país interessant en quant a menjar: de vegades bo i de vegades dolent, però la barreja xino-indo-malaya és sempre sorprenent, val la pena provar-ho.
    - I una mica a cada lloc, hem menjat a increïbles restaurants xinesos i indis, les dues grans cuines asiàtiques (potser diria mundials). Exquisit. I ara ens queda Japó, yuju!

    ResponElimina
  3. Aiii Marti, segur que enyores l'autentic, únic, irrepetible i insuperable cochinillo de Trespaderne...

    ResponElimina
  4. si, si, si! la muntsa ens cuinarà de nou! oe oe oe

    ResponElimina
  5. Después del gran despliegue informativo desarrollado por los enviados especiales y al comprobrar que el informe culinario cumple con creces las espectativas y el dinero invertido en ellos, sólo nos queda felicitarles y comunicarles nuestro definitivo juicio después de mucho debatir:

    Yo... mojo!

    Doncs jo m'autoconvido a tastar les noves receptes de la Muntsa!!!

    ResponElimina