diumenge, 17 de maig del 2009

Phnom Penh: luces y sombras al albor del nuevo milenio

Tot i que Phnom Penh ara ja ens queda lluny (portem cinc dies relaxadíssims a la Cambodja rural), tenim pendent explicar una mica les sensacions que la capital cambodjana ens va despertar...

A mi em resulta difícil respondre quan em pregunten què tal Phnom Penh. No és que no m'agradés, tampoc és que sigui bonic... Jo diria, sobretot, que és inquietant!

Phnom Penh és, com tota capital, un lloc viu i ple d'història i per tant mereixedor d'uns dies de visita. Com a visites destacables té poca cosa: d'una banda el palau reial, tot un recinte ajardinat amb diferents construccions, la més destacable la Pagoda de Plata (que té el terra enrajolat amb rajoles de plata) i de l'altra els museus i camps relacionats amb la masacre dels khmers rojos. A més, quan l'exèrcit de Pol Pot va prendre la ciutat el 1975, van procedir a evacuar-la en tres dies, i va quedar deserta durant tres anys. Això ja dóna una ida de que la ciutat tindrà un caire especial...

Però la cosa va més enllà. El que més frapa de la ciutat és la gran divisió econòmica que hi ha. Diriem que hi ha quatre tipus de ciutadans, a Phnom Penh:
  1. Els cambodjans pobres: la gran majoria. N'hi ha que tenen una moto o un tuk-tuk i es guanyen la vida fent de taxistes pels turistes. Ara que és temporada baixa, van desesperats per fer una carrera al dia que els permeti menjar. També hi ha els que tenen parades al mercat, o els que guanyen 30 dolars al més per netejar les habitacions de l'hotel. Això sí, tots amables i encantadors, la tònica general en la gent del país.
  2. Els més pobres encara, hi ha una gran quantitat de gent que viu al carrer. Hi ha vells, nens, gent amb malformacions o bé amb serioses amputacions degudes a la guerra. Aquests sobreviuen de la caritat de la gent d'allà, dels turistes i de les ajudes de les ONG.
  3. Els periodistes internacionals, "ongeros", treballadors de la Unesco, Nacions Unides, etc Occidentals que viuen a Phnom Penh col.laborant en diversos projectes. Viuen amb un sou occidental justet (mil-i-poc-euristes) que a Cambodja permet viure molt bé. Com que són gent concienciada (si més no els que nosaltres vam conèixer), no van per la vida demostrant el seu poder adquisitiu, però freqüenten un tipus de bars fets només per a ells i són, juntament amb els turistes, els únics clients de les dues discoteques que hi ha a la ciutat.
  4. Els cambodjans rics: cambodjans amb posicions més o menys poderoses dins de l'administració que s'enriqueixen a base d'embutxacar-se els diners públics. Són la principal lacra del país, ja que es queden les ajudes internacionals, els diners del govern i tot el que troben. Aquests són els que van pel carrer amb totterrenys caríssims, trepitjant (quasi literalment) a la gent del carre que es guanya la vida com pot amb les seves motoretes.
Aquesta barreja de gent, més l'estat els carrers i cases, creen un sensació estranya a la ciutat, almenys pel visitant. Els que hi viuen, però, s'hi acaben sentint a gust, i de fet nosaltres, també vam acabar estimant-la.

3 comentaris:

  1. En Phnom Penn??? Vosotros no os habeis movido de Bcn!!! En Bcn diria que hay 4 tipos de habitantes:

    1- Los pobres, tambien denominados clase media. Ganan sueldos aceptables que les permite cumplir con sus necesidades; conseguir la 3ª tv, la ultima version de movil, vacaciones en el caribe con pulserita TI... y obligaciones, comidas con los suegros, impuestos...
    2- Los pobres de verdad, como en Phnom Penn, aunque ultimamente han ampliado sus filas con gente del grupo 1,pero sin malformaciones. Bueno algunos son mu feos peo como en el resto de clases ¡¡La crisis hace estragos!!
    3- Mil euristas pa bajo. Principalmente estudiantes, que frecuentan los bares y discotecas de la ciudad (unas cuantas mas que 2) que a altas horas de la noche si que padecen malformaciones en mandibulas y ojos.
    4- Joder son iguales!! Con todoterrenos gigantes y casi arrollando a todos. Su curva de la felicidad en cuello y tripa es mallor que la media.

    Ja veieu que s´ha aixecat inspirat avui el noi!!! Si us hem arrancat un somriure ja som feliÇos!!

    ResponElimina
  2. Holaaaaaaaaaaa!!! Holaaaaaa????!!!
    Hay alguien aiiiii???? Eco, eeeeecoooooo!
    Snif, se han olvidado de nosotros.
    Bueno, pese a que estais en un retiro de todo lo occidental, hoy tenemos que recordaros algo:
    Aqui estamos todos nerviosos, nadie se puede concentrar en el curro, el estomago revuelto, imposible comer,un pulso parkinsoniano, el reloj desgastado de tanto consultarlo, sonrisas nerviosas, los preparativos dispuestos desde primera hora......y es que...
    no es que os echemos de menos, (bueno que algo si!) es que.... Hoy es LA FINAL DE LA CHAMPIONS!

    ResponElimina
  3. Hoooolaaa!!

    Hem tornat!! Al ciber-espai, vull dir... es que estavem perduts pel Laos salvatge... Ara hem tornat a la civilitzacio, i com no, ens hem agafat un hotel amb tele per cable per poder veure el partit!!! Si senyor, ara anem a dormir, i a la 1:45 ens posem el despertador!! Buenu, jo no prometo llevar-me i el Marti no promet poder dormir... :)

    Molts petons a tots dos!

    ResponElimina